Burhaniye Gezilecek Yerler

Adramytteion Antik Kenti: Bölgenin en önemli antik kenti olan ve “Eski Edremit” olarak da bilinen tarihi kent Adramytteion’un tarih boyunca sık sık istilaya uğrayıp savaşmak zorunda kalması ve 1090 yılında tamamen terk edilmiştir. Yapılan çalışmalar sonucunda Ören’in tamamına yakın kısmı ile çevresindeki geniş bir arazinin antik kentin kalıntılarıyla kaplı olduğu ortaya çıkarılmıştır. Bunun üzerine Ören’in belli bir kısmı sit alanı ilan edilmiştir. Kaya Sunakları: Bölgede sıklıkla karşılaşılan, özellikle Edremit Körfezi’nin güneyindeki Madra Dağı’nın eteklerinde ve Burhaniye ilçesinde yoğun şekilde bulunan Kaya Sunakları, plan bakımından Antik Çağ’ın tapım yerlerinden farklıdır. Kaya Sunakları, Cilalı Taş Devri’nden beri var olan tanrılaştırılmış doğa ve bereket inancının en güzel örneklerini oluşturur.

Şahinler Köy Camii: Yaklaşık 150 yıllık tarihi kökeni olduğu tahmin edilen Şahinler Köy Camii; Türk-İslam aleminde özel bir yere sahiptir. Cami içerisinde eski hat örnekleri olmayan, buna karşın köy mezarlığı ve çeşitli doğa fresklerinden oluşan süslemeli kubbesiyle farklı olan bir mimariye sahiptir. Yapı, 1993-94 yıllarında Vakıflar Müdürlüğü tarafından Kültür Bakanlığı Anıtlar Yüksek Kurulu denetiminde restore ettirilmiştir. Ören: Burhaniye’nin en popüler mahallesi olan Ören; temiz denizi, plajı ve yemyeşil dinlenme tesislerine sahiptir. İlçe merkezinden denize yaklaşık 4 kilometre mesafede bulunmaktadır. Ören’deki asırlık palamut ağaçlarının, Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu tarafından tek tek numaralandırılarak koruma altına alınması ile “Yeşil Ören” kimliği resmen tanınmıştır. Tertemiz suyu ve ince kumu ile ünlenen Ören Plajı, 2000 yılından bu yana Avrupa Çevre Eğitim Vakfı tarafından verilen “Denize Girilebilirlik Ölçütü” olan Mavi Bayrak ile tescil edilmiştir. Pelitköy: Burhaniye’nin güneyinde İzmir-Edremit karayolunun 2 kilometre içerisinde yer alan bir sahil mahallesidir. Mahallenin çok büyük bir bölümü zeytinliklerle kaplıdır. İçilebilecek kadar temiz olduğu tescil edilen zeytinyağı ile ünlü olan Pelitköy’de  her yıl Ocak-Şubat aylarında yapılan “Pelitköy Zeytin ve Deve Güreşleri Festivali” kutlanmaktadır. Bu kutlamaların yaklaşık 200 yıl kadar bir geçmişi vardır.

Bir yorum bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *

Kullanılabilen yazı kodları HTML : <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

tr_TRTürkçe
en_USEnglish de_DEDeutsch ro_RORomână arالعربية tr_TRTürkçe